En kniv avslöjar mannen

Förfesten har börjat, det långa sommarpartyt inför den stundande älgjakten. Alla älgjägare vet att ett nytt år inte påbörjas vid nyåret. Nej, älgjägare har en egen kalender som delas upp i före och efter jakten. Som tur är går det att jaga annat än älg under andra perioder så att den värsta abstinensen avtar. En älgjägare är lätt att känna igen och genom att studera hemmet vet du om personen i fråga årligen vistas flera veckor i skogen.

1. Garderoben
Tjuvkika in i garderoben och du kommer få reda på svaret. Hänger det på galgarna rutiga flanellskjortor eller finns det en orange Helly Hansen är det ganska stor chans att personen deltar i jakten. Det finns många andra som gillar dessa kläder, så det kan även vara någon som gillar att kompostera i trädgården. Hittar du ett par byxor som är gröna eller mulligt bruna så att de smälter in i naturen, är det ännu ett steg i rätt riktning. Byxorna bör ha förstärkning på knän och bak så att det går att sitta och dricka kaffe på stubbar och stenar. Ett bälte är standard på byxorna för här ska det fungera att fästa en slida så att byxornas ägare ska kunna bära en kniv på ett säkert sätt. För att få svaret på en nanosekund bör man istället rikta blicken uppåt, nämligen på hatthyllan. En knallorange keps eller hatt med ett orange band är det som verkligen avslöjar älgjägaren.

2. Detaljer i huset
Finns ett stort skåp som för tankarna till ett kassaskåp betyder det inte att han är miljonär utan snarare en jägare, då det med största sannolikhet rör sig om ett vapenskåp. På toaletten kan det finnas olika sorters lektyr, vanligtvis Hälge och Svensk Jakt. I besticklådan finns massor av knivar. En kniv för att stycka, en för att filéa osv. En riktig jaktkniv är ett måste, och den ska gärna vara personlig. Skaftet kan gärna vara tillverkat i älghorn för att visa att detta är en kniv för en jägare. Vissa väljer att visa upp troféer men det är inte alls särskilt vanligt.

kniv_gor_mannen

 3. Maten
Har du turen att bli bjuden på middag kommer det sannolikt vara något från den lokala skogen. Frysboxen brukar vara full utom i slutet av sensommaren då det går att se botten. Detta är ett resultat av god planering. Tjälknöl, älgfilé och viltgrytor är vardagsmat så de har sannolikt inte gjort sig ett större besvär vid middagsbjudningen så det är bara att greppa sin kniv och gaffel och hugga in på måltiden.

Självklart finns det många fler saker att gå på, exempelvis valet av hund, finns det en walkie talkie eller om personen ifråga är helt okontaktbar första veckan i september.